2014. május 12., hétfő

Teszt | Körömlakklemosók


A Németországban töltött félévem alatt kísérletező kedvűen mindig másfajta körömlakklemosót vettem - na jó, attól is függött, hogy éppen melyik drogériába ugrottam be-, így a mai bejegyzésben négy különböző lemosó összehasonlításáról olvashattok. 

Először is a legfontosabb kérdés: acetonos vagy pedig acetonmentes körömlakklemosót használjunk? Melyik a jobb?
Alapvetően a műkörömnél használnak kifejezetten acetonmentes lemosót, mert az acetonos megoldhatja a porcelán köröm felületét, viszont vannak körmösök, akik mégis az acetonos lemosóra esküsznek..a műkörmös témában nem vagyok igazán kompetens, csak utánaolvasgattam.
Az aceton sokkal inkább szárítja a körömágybőrt, mint a mentes, viszont sokkal gyorsabban, hatékonyabban távolítja el a körömlakkot.  Az én választásom az acetonmentes lemosókra esett, ugyanis ha találok olyat, amely kímélőbb, de ugyanolyan hatékonyan eltávolítja a körömlakkot a körmöm felületéről, akkor minek kínozzam még acetonnal is? Így a következő tesztben szereplő lemosók mindegyike acetonmentes. Tudom, hogy sokatok kedvence az Isana acetonos, mandula illatú lemosója, én még sosem próbáltam, a mentes párja viszont helyet kapott a bejegyzésben. 


Az Aveo szégyellős volt, és nem jött fotózkodni :)


Ebelin acetonmentes, mandula illatú körömlakklemosó
Elérhetőség: dm
Hatékonyság: A dm-ben vettem meg, miután automatikusan oda indultam körömlakklemosóért, de a boltban jutott eszembe, hogy hoppá, a Caola magyar márka, így külföldön nem kapható, így maradt ez az Ebelines verzió. Ezen kívül csak az acetonos párja volt elérhető, így ezt a mentes változatot választottan. Bár ne tettem volna...Ez a lemosó konkrétan semmit sem ér. Egy sima, mezei krémes lakkot szerettem volna eltávolítani a körmeimről, de muszáj voltam másik lemosó használatához folyamodni, annyira botrányos volt az eredmény. Mintha vizet használtam volna, a lakk szinte meg sem akart moccanni. Az illata az tényleg egész kellemes volt, de ez a darab sajnos kukában végezte.
Szárítás: Szárítani nem különösebben szárított, igaz mást sem csinált..
Összetevők: Ethyl AcetateiEWG Kockázat: 4, EWG Adat: Közepes,  Alcohol Denat.alEWG Kockázat: 5,  Water / AquaEWG Kockázat: 0, EWG Adat: Nagyon sok,  Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) OileoEWG Kockázat: 0, EWG Adat: Korlátozott,  Parfum / FragranceiEWG Kockázat: 8, EWG Adat: Közepes,  LinalooliEWG Kockázat: 4, EWG Adat: Korlátozott,  LimoneneiEWG Kockázat: 6,  Benzyl Alcoholi|taEWG Kockázat: 6, EWG Adat: Közepes,  Butylphenyl MethylpropionaliEWG Kockázat: 5.5 


Caola acetonmentes körömlakklemosó
Elérhetőség: dm (és elvileg egyéb kis diszkontláncoknál, valamint a Tesco-ban is kapható)
Hatékonyság: Előre lelövöm a poént: a legeslegjobb körömlakk-eltávolító, amit valaha próbáltam! A négy összehasonlítottam közül ez tartalmazza a legkevesebb összetevőt, amit nem is bánok, nekem nincs szükségem különösebben arra sem, hogy illatozzon a termék, ugyanis csak egy plusz felesleges, szárító  hatású összetevő a parfüm és az egyéb illatanyagok. Egyébként sem vészes a szaga, nekem már fel sem tűnik. Nagyon hatékonyan távolítja el a lakkot, én amióta élek és lakkozom, ezt használom.
Szárítás: A többiekhez képest ez szárítja legkevésbé a körmeimet és a körömágybőrömet. Azért vastagon hidratálás ezután is javasolt, de olyan lemosó úgysem létezik, amelyik nem szárít.
Összetevők: Ethyl AcetateiEWG Kockázat: 4, EWG Adat: Közepes,  Isopropyl AlcoholiEWG Kockázat: 4, EWG Adat: Sok,  Water / AquaEWG Kockázat: 0, EWG Adat: Nagyon sok,  Isopropyl Palmitateeo|iEWG Kockázat: 0, EWG Adat: Korlátozott 


Isana acetonmentes körömlakklemosó
Elérhetőség: Rossmann
Hatékonyság: Amikor úgy döntöttem, hogy egy Isana-t is kipróbálok, gondolkodtam, hogy engedjek-e a zöld, acetonos csábításának. Végül abban a Rossmann-ban, ahová betértem, nem volt csak a rózsaszín, nem kellett tépelődnöm. Nem bántam meg, hogy elhoztam, egész szépen távolítja el a lakkot, habár a Caola és az Aveo egy árnyalatnyival hatékonyabban, de itt sem kellett túlságosan erőlködnöm a dörzsölgetéssel.
Szárítás: Kismértékben szárít, körülbelül annyira, mint a Caola lemosója. Így ha kevésbé intenzív illatra és kevésbé szárító hatásúra vágytok, válasszátok ezt!
Összetevők: Ethyl AcetateiEWG Kockázat: 4, EWG Adat: Közepes,  Alcohol Denat.alEWG Kockázat: 5,  Caprylic / Capric TriglycerideeoEWG Kockázat: 1, EWG Adat: Korlátozott,  Parfum / FragranceiEWG Kockázat: 8, EWG Adat: KözepesCI 16035szEWG Kockázat: 3, EWG Adat: Korlátozott,  Yellow 11 / CI 47000szEWG Kockázat: 2 



Aveo Berry acetonmentes körömlakklemosó
Elérhetőség: Müller
Hatékonyság: Az illata rendkívül kellemes, erdei gyümölcsös és olcsó is. Ez az egyetlen, amelyiknél nem érzem a körömlakklemosók jellegzetes szagát, csupán az erdei gyümit. A hatása is nagyon szuper, szépen , gyorsan oldja le a körömlakkot, viszont iszonyúan szárít. Ha az illat az első számú preferenciátok, akkor válasszátok ezt a darabot!
Szárítás: Sajnos iszonyatosan kiszárította a körömágybőrömet, de még az ujjaimat is. A négy közül ez szárított a legjobban, így két-három üveg elhasználása után maradtam a régi kedvencemnél.
Összetevők: Alcohol Denat.alEWG Kockázat: 5,  Caprylic / Capric TriglycerideeoEWG Kockázat: 1, EWG Adat: Korlátozott,  Parfum / FragranceiEWG Kockázat: 8, EWG Adat: Közepes,  CI 60725szEWG Kockázat: 4, EWG Adat: KorlátozottEthyl AcetateiEWG Kockázat: 4, EWG Adat: Közepes 



Ha rangsorolnom kellene őket, első helyen a jó öreg Caola állna, utána holtversenyben az Isana és az Aveo lemosói, a sor végén pedig a dm saját márkása, az Ebelin kullogna. Na, őt nem ajánlom senkinek. A többinél viszont értékeljétek, hogy nektek mi a fontosabb: az illat, vagy hogy ne szárítson? A csomagolásukkal egyébként nem vagyok megelégedve, mindegyiknek nagyon-nagy a szája, óvatosan kell öntözgetni a lemosót, hogy ne áztassunk el mindent. A Caola régi csomagolása adagolós volt, csak egy pici lyuk volt a tetején, na azt szerettem. Ez az új üveg sokkal gagyibb, puhább műanyagból készült, hajlamos szivárogni is, így táskába, bőröndbe ne dobjátok be, max ezer zacskóba csomagolva. Árakat nem írtam, de nagyjából egy árban és kiszerelésben találhatóak meg mind a négyen. 

Nektek melyik a kedvenc lemosótok? Számít, hogy tartalmaz-e acetont, vagy nem zavar titeket?


Az INCI-ket a Kremmania.hu oldaláról kölcsönöztem

18 megjegyzés:

  1. Engem megvallva őszintén sosem nyűgöztek le az acetonmentes lemosók, pontosan azért, mert nem elég hatékonyak, én pedig türelmetlen vagyok, nem bírom kivárni, mire fél órás suvickolás után leszedi a körömlakkot. Szóval én egyértelműen az Isana mandulás lemosójára, illetve az Essence epres lemosója mellett tettem le a voksom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt sajnos nem tudom, nekem a Caola és az Isana elég hatékony volt, de lehet érdemes lenne egy acetonos-acetonmentes párbajt is csinálnom :)

      Törlés
  2. Én is az Isana madulaolajosat használom, de igazából azért, mert ezt szoktam meg, és leszedi a lakkot. Nem szoktam körömlakklemosóval kisérletezni, bár az tény, hogy tényleg szárít valamennyire. Jó teszt lett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. köszönöm :) nagyon sokáig én sem kísérleteztem, de ha már egyszer másfajtát vettem, úgy gondoltam, jöjjön pár különböző, és meglátjuk :)

      Törlés
  3. Nekem eddig a kék Ebelin volt és nagyon szerettem. Most a kókuszos Essence-et vettem meg, az is régi kedvenc. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. az essence-től egyáltalán nem próbáltam még, olyan sok rossz véleményt olvastam a lemosóikról. :(

      Törlés
  4. Nekem az Isana mandulás lemosója vált be nagyon, már 1 éve használom és eddig nem vettem észre, hogy szárítana *le is kopogom gyorsan. Acetonmentesből is beszereztem már egy Isanát, őt is nagyon szeretem, meglepően gyorsan leszedi a lakkokat. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. na jó, tényleg kipróbálom kíváncsiságból az Isanat. de az acetonmentese tényleg nem rossz darab :)

      Törlés
  5. az aveo illatát úgy szerettem, de nem sikerült sosem a nyomdázás vele mert még a minta is megszáradt töle és már nem tapadt rá a körmömre :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mármint amikor lemostad vele a nyomdázónak a felületét pl? :) Ezt én is észrevettem az ebay-es nagy fekete, szilikonos nyomdázónál, azon nekem iszonyú hamar megszáradnak a minták, nagyon kell kapkodni.

      Törlés
  6. Éljen a magyar termék, hogy ne külföldi munkahelyeket támogassunk. Illat?? Századlagos kérdés...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Főleg egy lemosónál tényleg századlagos.. :) úgyis érezni a lemosószagot.

      Törlés
  7. Nekem is az Isana vált be a legjobban és nem zavar az aceton. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem az utóbbi időben eléggé száraz a körömágyam meg a kezem is, így szeretném egy picit kímélni, de ahogy fentebb is írtam, lehet kíváncsiságból kipróbálom. :)

      Törlés
  8. Szinte sejtettem, hogy az Isana lesz a nyerő. :) Lehet én is a megszokás miatt ragaszkodom a jól bevált mentesemhez, ezért nem akaródzik kipróbálni pl az Isanat, vagy az acetonos lemosókat úgy globál. De már csak kíváncsiságból is be fogom szerezni és kipróbálni. :)

    Köszönöm a véleményeiteket, lányok! :)

    VálaszTörlés
  9. Az AVeo nekem nem nagyon vált be, de a rózsaszín, se a lila. :S Nagyon szárított, mindig fehér kicsapódás jelent meg a használata után a bőrömön. Mondjuk ezt egy kézmosással orvosolni tudtam, de azért zavart. Most az Isana mandulását használam, de nálam az ebedin acetonos verziója is nagy kedvenc. :)

    VálaszTörlés