2012. július 23., hétfő

Rukkolok, happolok - mivan?

Már megint milyen hülyeségről beszélnek a többiek? Aztán Twitteren is ezek jöttek szembe, meg hogy hú de szuper ez a rukkola..hát nem tudom, én eddig sem szerettem, keserű, most miért lett ennyire felkapott? Aztán jó szokásomhoz híven első utam volt, hogy meggugglizzam, így hamar fény derült a titokra : az oldal nem más, mint az első online könyvcseréldés honlap az országban. Regisztráltam és azonnal magába szippantott.


A részletekért katt a továbbra!

Az oldal még alig két hetes, de már több mint 20.000 könyv közül válogathatunk. Ez azért elég durva, nem? Alig vártam, hogy hazaérjek és elkezdjem a megunt könyveimet felkutatni, majd a rukkolára pakolni. 

Kezdjük a legelején: ingyen juthatunk hozzá könyvekhez, és rajtunk áll hogy mennyihez. A regisztráció körülbelül két kattintás, Facebook regisztrációt igényel, így szűrve az esetlegesen inkorrekt embereket. Utána rögtön indulhat a móka!
Az oldalra sajátos szóhasználat jellemző, ami először furcsa - én mindig kevertem őket az elején -, de utána már annyira hozzászoktok, hogy fel sem tűnik. Az egyik ilyen a rukkolás - azaz amikor Te pakolod fel megunt, vagy továbbajándékozandó könyveidet. A keresőben kikeressük, majd a képen látható módon a Rukkolom  - Hadd szóljon! gombra kattintunk.

rukkolunk

A happolás amikor mi csapunk le a könyvekre. Ha nincs elég pontunk, akkor is bejelölhetjük az elolvasni kívánt köteteket, a rendszer az oldalon és e-mailben is értesít, ha elérhetővé válik egy példány. A leggyorsabb happoló viszi, úgyhogy érdemes résen lenni.




happolunk




A happolás-rukkolás pontrendszeren alapszik, 5 pontért happolhatunk egy könyvet, és 5 ponton kapunk a rukkolásért - kiemelt könyvek esetén a dupláját. Érdemes most regisztrálni, a regisztrációhoz ajándék Happ jár, azaz már rögtön lecsaphattok valamilyen szépségre. Regisztráció után tanulmányozzátok át a szabályokat mindenképp.
A rukkolán a könyvek postaköltségét mindig a feladó állja,  így a happoló tényleg ingyen juthat könyvhöz. Szerintem ez nagyon szuper dolog, egy könyv feladása körülbelül 400 Ft-ba kerül,  ezért cserébe három könyvet happolhatunk, ha van elég pontunk hozzá.

Azért, hogy ne csak a levegőbe beszéljek, megmutatom az első happolásomat, az oldal tényleg nem átverés :) Nagyon hamar megérkezett, vadi új állapotú ez a Fejős Éva könyv. Annyira örülök neki, épp befejeztem az előző könyvem. Az első könyvet pedig ma adtam fel a postán, remélem hamarosan kézhez kapja a happolóm.    Az egész folyamat annyira varázslatos és bájos, szinte hihetetlen, hogy ennyi lelkes és becsületes ember cserélget könyveket egymás között.

az első happolásom :)

Jó böngészést, remélem kedvet kaptok Ti is! Nektek hogy tetszik ez a kezdeményezés? Milyen könyveket olvasnátok el legszívesebben?

8 megjegyzés:

  1. Én is fenn vagyok, már happoltam is egy könyvet, és rukkoltam már párat :D

    VálaszTörlés
  2. Hmmm buta kérdés, lehetséges hogy a fránya firefox nem nyitja meg??? mert nem tölt egyszerűen be, illetve ha jól sejtem: rukkola.hu a webcím?

    VálaszTörlés
  3. Szerintem jó kezdeményezés, bár nekem ilyesmire felajánlható könyvem nem nagyon van, mert amiket kapok, azok is általában beletalálnak az ízlésembe, plusz alapból szeretek megjelölgetni dolgokat bennük, úgyhogy újszerű állapotú könyveim szerintem nincsenek is :D Ami meg nemtetszős/megunt könyv, az általában nem is az enyém, hanem itthon vadászom őket le a családi gyűjteményből, azokat mégsem adhatom tovább :P

    Nekem az tetszett, amit azt hiszem tavaly tavasszal vagy ősszel (nem emlékszem) kezdeményeztek, szintén könyves dolog, hogy mindenki vitt egy könyvet, amit oda kellett adnia az összegyűlt tömegben egy tök ismeretlennek, és te is kaptál egyet. Kíváncsi lennék, mit kaptam volna, de pont valami órám volt, amiért nem lehettem ott :(

    VálaszTörlés
  4. Nem buta kérdés. Most éppen nem elérhető az oldal. Sajnos :(
    De már dolgoznak a megoldáson!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, azt hittem a böngészőmmel van valami gáz! Nagyon felcsillant a szemem a dolog iránt. :)
      Köszi még egyszer!

      Törlés
  5. Imádom:) Tegnap este regisztráltam és azóta folyton rajta lógok, vagyis lógnék, ha be lehetne lépni. :S

    VálaszTörlés
  6. Azért ez így nem igaz, hogy az első... :D Ott a http://moly.hu/ is. =) Ott is lehet cserélgetni sőtt adni-venni is, igaz nem ilyen bonyolult rendszerben. =) De azért megnézem ezt is, bár semmi felajánlandó könyvem nincs... Mindet szeretem megtartani. =)

    VálaszTörlés
  7. hahahaaa én is rukkolázok : D csak sajnos egy jó ideje semmit nem tesznek fel abból amit én elolvasnék :/

    VálaszTörlés